Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM

REGION

Rozpoczyna się sezon grzybobrań

czwartek, 19 lipca 2018 11:58 / Autor: Weronika Grela
Weronika Grela

W lasach zaczynają pojawiać się pierwsze grzyby, a pogoda zaczyna im sprzyjać, dlatego należy uważać, co wkłada się do swojego koszyka.

Dla grzybiarzy często wydaje się oczywiste rozróżnienie maślaka od muchomora, jednak dla tych, którzy mają wątpliwości z tym, czy grzyb jest jadalny, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kielcach ruszyła z pomocą. W Sanepidzie trwają dyżury grzyboznawców, którzy oferują swoją pomoc w rozróżnianiu grzybów. - Niedzielni grzybiarze mogą mylić małe, niewykształcone jeszcze grzyby trujące z pieczarkami, kaniami, czy gąskami. Objawy zatrucia mogą wystąpić nawet 12 godzin po zjedzeniu muchomora. Dlatego apelujemy, jeśli mają państwo jakiekolwiek wątpliwości związane z tym, czy grzyb jest trujący, nie jedzcie go, zostawcie w lesie, on tam jest potrzebny, tworzy ekosystem - mówiła Joanna Ciborowska, kierownik działu laboratoryjnego w Sanepidzie.

Kolejną ważną rzeczą jest to, żeby uważać na siebie będąc w lesie. Zbierając grzyby, powinno się to robić w miejscu, które się zna. - Jeśli się zgubimy w lesie, należy znaleźć charakterystyczny element. Będą tam na pewno jakieś unikatowe drzewa, ewentualnie słupki oddziałowe, na których są podane numery, które pomagają leśnikom orientować się w terenie. Takie słupki są najczęściej granitowe. Dokładne opisanie miejsca, w którym się znajdujemy, pozwoli na odnalezienie zaginionej osoby przez leśnika - mówił Paweł Kosin z Nadleśnictwa Daleszyce.

Leśnicy oraz grzyboznawcy apelują o rozsądek i rozwagę podczas zbierania grzybów oraz spacerów po nieznanym lesie.

Nowy numer!
40/2020 40/2020
TWÓJ NEWS
POSŁUCHAJ
WIDEO