Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM

REGION

Leczą, koją ból, są niezastąpione w kuchni – niesamowite właściwości ziół

piątek, 19 czerwca 2020 12:04 / Autor: Aleksandra Rękas
Aleksandra Rękas

Można je parzyć, przygotowywać z nich syropy, nalewki a nawet zupy i sałatki. Oprócz tego, że dodadzą smaku i aromatu każdej potrawie, mają właściwości lecznicze - wzmacniają odporność i koją nerwy. Najlepsza pora na zbieranie dziko rosnących ziół właśnie nadchodzi, bo większość  z nich kwitnie latem.

Jak mówi Karina Rudzka, leśnik i botanik pasjonująca się dziką kuchnią oraz światem roślin, kategorii ziół są setki – jedną z nich jest podział według właściwości leczniczych. Tu można wymienić te, które działają wykrztuśnie.

- Takie rośliny działają na górne drogi oddechowe i pomagają usunąć zalegający nadmiar śluzu. Przykładem ziół, które mają tego typu właściwości są liście babki zwyczajnej okrągłolistnej bądź lancetowatej, najczęściej podawane w formie syropu lub naparu. Mogą być to także kwiaty liście podbiału pospolitego – wyjaśnia botanik.

Właściwością innych ziół jest pobudzanie oddawania moczu.

- Najbardziej znanymi ziołami moczopędnymi są pokrzywa oraz skrzyp. Pokrzywa pita regularnie, lecz z przerwami, w formie naparu, zdecydowanie pobudza oddawanie moczu. Dzięki temu pozwala usunąć z organizmu nadmiar wody, działa detoksykacyjnie i oczyszcza krew z toksyn. 

Wiele ziół wpływa także pozytywnie na trawienie i wspomaga wątrobę.

- Są te wszelkie bylice: na przykład pospolita, czy bylica piołun. Także macierzanki i lebiodki – większość dzikich przypraw, oprócz tego, że są aromatyczne, wspomaga trawienie i przemianę materii. Nasi przodkowie używali całej gamy ziół – nie tylko dla smaku, ale także dlatego, że nie znali leków. Olejki eteryczne zawarte w ziołach działają bakteriobójczo i wirusobójczo – wylicza Karina Rudzka.

Form, w których można stosować zioła do leczenia i kosmetyki jest mnóstwo.

- Zioła można przyjmować wewnętrznie lub zewnętrznie. Wewnętrznie, na przykład w postaci nalewki, syropu, czy wywaru. Natomiast zewnętrznie może być to między innymi okład, mazidło, czy wcierka. Można też wykonać bardzo uniwersalne mikstury ziołowe: na przykład domowy ocet na bazie ziół i owoców. Ma on przeróżne właściwości lecznicze, kosmetyczne, może wspomagać spalanie kalorii i pobudzać siły witalne. Oprócz tego można go dodać do sałatki, czy zamarynować w nim mięso.

Okazuje się, że nie tylko tereny leśne są pełne ziół.

- Jeszcze więcej gatunków roślin znajdziemy na łąkach, czy obrzeżach lasów. Zależy to od tego, jaki teren preferuje dany gatunek , także czy są światłolubne czy ciemnolubne, jakie gleby i siedliska preferują. Do zbiorów, najlepiej wybrać tereny z dala od aglomeracji miejskich i naważonych pól, jak najmniej skażone i zanieczyszczone. Lasy są dobrymi miejscami na zbiory, bo korony drzew świetnie wyłapują zanieczyszczenia  z powietrza – podsumowuje zielarka.

Zioła najlepiej zbierać w suche dni, gdy nie ma już rosy.  Zerwane rośliny najbezpieczniej wkładać do płaskiego koszyka, absolutnie nie do foliowej reklamówki. Przy zbiorach możemy sobie pomóc nożem, sekatorem czy nożyczkami.

Nowy numer!
37/2020 37/2020
TWÓJ NEWS
POSŁUCHAJ
WIDEO