Na antenie: Radio eM
www.em.kielce.pl

online button
Jesteś tutaj:Radio eM»Ekoaktywni»Pasieka czy apteka?

Na antenie: Radio eM
www.em.kielce.pl


Ekoaktywni

Pasieka czy apteka?

24 czerwca 2018 / Tekst

Lecznicze właściwości produktów pszczelich znane są nam od wieków. Najbardziej kojarzonym lekiem z pasieki jest miód, ale i inne dary pszczół służą poprawie naszego zdrowia. Na co pomagają?

Poza miodem, najbardziej rozpoznawalnym produktem pszczelim o właściwościach leczniczych jest kit pszczeli, czyli propolis.

PROPOLIS

– Pszczoły gromadzą go w różnych zakamarkach ula. Pomaga na owrzodzenia i trudno gojące się rany. Są też receptury, w myśl których dodaje się go do mleka dla niemowląt. Dzięki temu, zyskiwały one większą odporność, między innymi na przeziębienia czy infekcje grzybicze – mówi Stefan Nachyła, prezes Świętokrzyskiego Związku Pszczelarzy. Propolis pomaga również między innymi na wrzody dwunastnicy i inne schorzenia przewodu pokarmowego. – Trzeba się jednak leczyć z umiarem. Mój kolega, wiedząc, że może mu to pomóc stosował propolis bez opamiętania. Ostrzegałem go więc, że nadmiar również szkodzi i może sobie zepsuć przewód pokarmowy. On jednak odparł, że najważniejsze że go nie boli – mówi pszczelarz. Jak dodaje, znane są mu przypadki leczenia kitem pszczelim trudno gojących się ran po wyrwaniu zęba.

PYŁEK KWIATOWY

Innym cennym produktem pszczelim jest pyłek kwiatowy. To komórki rozrodcze, wytwarzane przez kwiaty i przenoszone do ula przez pszczoły. Pyłek kwiatowy jest cenną odżywką wzmacniającą organizm. Dzieje się tak ze względu na bogaty skład chemiczny. Świeży pyłek to w 20-25 proc. woda, podobna jest zawartość białka. Od 20 do 50 proc. stanowią węglowodany, a reszta to tłuszcze. Działanie regenerujące sprawia, że pyłek kwiatowy jest stosowany w zaburzeniach trawienia i przemiany materii. Pyłek z akacji i lipy ma działanie uspokajające. Pyłek z mniszka lekarskiego pomaga w chorobach pęcherza moczowego i nerek, a pyłek z jabłoni może być stosowany pomocniczo w chorobach serca.

MLECZKO PSZCZELE

Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół robotnic, która w rodzinie pszczelej służy do karmienia larw i królowej matki. Pod względem fizycznym mleczko pszczele jest określane jako gęsta substancja o jasnokremowym zabarwieniu i gorzkawym smaku. Głównym składnikiem mleczka jest białko, zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne. W mleczku można znaleźć ponadto związki biologicznie aktywne. To między innymi witaminy, mikroelementy, hormony i enzymy. To wszystko sprawia, że jest to bardzo cenna dla człowieka odżywka. Udowodnione jest jej korzystne działanie na funkcjonowanie układów krążenia, nerwowego, kostnego, a także odpornościowego. Polecane jest szczególnie dla dzieci, osób dochodzących do siebie po chorobie oraz ludzi starszych.

JAD PSZCZELI

Jad pszczeli, choć z brzmienia może wydawać się groźny i rzeczywiście takim jest w przypadku ukąszenia, zwłaszcza u osób uczulonych, jest tak naprawdę bardzo cenną substancją leczniczą. Zawiera głównie peptydy, aminy i enzymy. Jest on wydzielany przez gruczoły aparatu żądłowego pszczół robotnic. Jad pszczeli jest wykorzystywany w medycynie dzięki jego działaniu przeciwzapalnym. Polecany jest na przykład w schorzeniach reumatycznych. Składniki jadu wpływają na obniżenie krzepliwości krwi. Może to być wykorzystywane chociażby w leczeniu miażdżycy.

Artykuł został dofinansowany ze środków WojewódzkiegoFunduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Kielcach.

ZOSTAW KOMENTARZ

ZNAJDZIESZ NAS

WYSZUKIWARKA

TYGODNIK EM

FACEBOOK



SŁUCHAJ ONLINE

online button

TVS

Pobierz aplikacje radia eM

appstore

googleplay

banner edukacja ekonomiczna