Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM

KOŚCIÓŁ

Święcimy pokarmy!

piątek, 25 marca 2016 22:05 / Autor: Iwona Gajewska-Wrona
Iwona Gajewska-Wrona

Wielka Sobota to dzień nadziei i modlitewnego oczekiwania na Zmartwychwstanie spoczywającego w grobie Chrystusa. Pielęgnowanym zwyczajem w tym dniu jest święcenie pokarmów. Kościół dokładnie określa co powinno się znaleźć w koszyku wielkanocnym.

 

W koszyczku nie może zabraknąć chleba, jajek, baranka, wędlin i soli. Każda z potraw ma swoją symbolikę. Chleb to podstawowy pokarm człowieka, który zapewnia przetrwanie.  Dla chrześcijan oznacza on ciało Pana Jezusa i jest najważniejszym z symboli. Równie ważny jest baranek symbolizujący zwycięstwo dobra nad złem. Symbolem wielkanocnym jest także jajko, które oznacza nowe życie. Oprócz ugotowanych na twardo i obranych jaj, do koszyka bardzo często wkładane są także pisanki i kraszanki. Sól to minerał dający życie oraz chroniący potrawy przed zepsuciem. W symbolice chrześcijańskiej odnosi się ona bezpośrednio do człowieka. Jej zadaniem jest chronienie przed grzechem i zepsuciem, które na każdym kroku czyhają na człowieka.:

Koszyczek wielkanocny zazwyczaj dekorowany jest zielonym bukszpanem, który symbolizuje życie wieczne, pokój i odrodzenie. Obrzędu błogosławienia pokarmów dokonuje kapłan albo diakon. Odmawia on modlitwy, błogosławi złożone pokarmy i kropi je święconą wodą, po czym pokarm ten staje się tzw. Święconką, z której następnie przygotowujemy śniadanie wielkanocne.

 

Nowy numer!
40/2020 40/2020
TWÓJ NEWS
POSŁUCHAJ
WIDEO